Festival znanosti

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj​

Prof. dr. sc. TIHOMIR MOSLAVAC                           

PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

TEHNOLOGIJA ULJA I MASTI

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

091-793-6960 ; 031/224-313


Životopis voditelja

Radim na Prehrambeno–tehnološkom fakultetu u Osijeku. Voditelj sam kolegija Tehnologiju ulja i masti gdje kao redoviti profesor predajem na predmetima Tehnologija ulja i masti, Prehrambeno inženjerstvo te Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla II. Znanstvena aktivnost usmjerena je na ispitivanje optimalnih procesnih parametara proizvodnje hladno prešanih i nerafiniranih jestivih biljnih ulja preradom raznih vrsta sjemenki i koštica uljarica te uljarskih kultura. Ispitivanje utjecaja dodatka prirodnih antioksidanasa i sinergista na promjenu oksidacijske stabilnosti proizvedenog hladno prešanog ulja raznih uljarskih kultura. Također, provode se istraživanja utjecaja sastojaka i procesnih parametara homogenizacije na reološka svojstva majoneze, namaza i maslaca iz raznih uljarskih kultura.

Suradnici​

Daniela Paulik, tehnički suradnik

PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

TEHNOLOGIJA ULJA I MASTI

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

031/224-386


Životopis suradnika

Radim na Prehrambeno–tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tehnički suradnik sam na predmetima Tehnologija ulja i masti, Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla II i Prehrambeno inženjerstvo.

Naslov radionice​

Otkrijte bogatstvo prirodnog tekućeg zlata

Sažetak

Zanima li vas dobivanje jestivog hladno prešanog suncokretovog,  konopljinog, lanenog, orahovog, makovog i dr. ulja očuvanih prirodnih svojstava osebujnog okusa, mirisa, boje te izrada neobičnih okusa namaza od uljarica. Dođite na radionicu i otkrijte atraktivnu proizvodnju visoko kvalitetnog, zdravog i suncem obogaćenog salatnog ulja te neodoljivog namaza od uljarica koji zrači sunčevom energijom. Otkrijte i osjetite punoću okusa prirodnog tekućeg zlata i doživite raznolikost mirisa i boja hladno prešanih salatnih ulja.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Laboratorij za tehnologiju ulja i masti,17.04.2018. (od 09.00 do 17.00 h)

Sponzori


1. ORGANICA VITA
Vraneševci 2a
33523 Čađavica


2. BB OIL d.o.o.
Trg L. Mirskog 1/II
31000 Osijek


3. OPG Ivica Gubo
Mala Pisanica 67
43270 V. Grdjevac

4. OPG Vučemilović Luka
Dobriše Cesarića 23 H
31000 Osijek


5. Tvornica ulja Čepin d.d.
Ul. Grada Vukovara 18
31431 Čepin


6. Grbić d.o.o.
Mlinska 90
34000 Požega

Radionica

Predviđeno trajanje: 30 min​

Voditelj​


Ana-Marija Cikoš, mag. ing. (asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224 348)


Ana-Marija Cikošrođena je 18. rujna 1993. godine u Osijeku. Nakon završene Prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković u Osijeku, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Na istom fakultetu diplomirala je smjer prehrambeno inženjerstvo 2017. godine te stekla zvanje magistrice struke. Za vrijeme studija odradila je stručnu praksu u Saponia Osijek d.d. Nakon završenog studija, 2018. godine zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na mjestu asistenta za rad na projektu ''Bioprospecting Jadranskog mora''. Iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij ''Prehrambeno inženjerstvo'' na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Predana je radu, odgovorna, sklona timskom radu i organizaciji. Voli nadograđivati svoje znanje i primjenjivati ga.

Suradnici​


Izv. prof. dr. sc. Stela Jokić (prodekan za znanost, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224 333)


Stela Jokić rođena je 31. srpnja 1982. godine u Našicama. Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, smjer procesno inženjerstvo, 2007. godine počinje raditi kao asistent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, gdje završava 2011. godine poslijediplomski doktorski studij „Prehrambeno inženjerstvo“. Trenutno je u zvanju izvanredne profesorice i obnaša dužnost prodekanice za znanost. Bila je sudionik više programa mobilnosti i stekla je dragocjena znanja iz područja prehrambeno-procesnog inženjerstva. Svoj istraživački rad sa posebnim zadovoljstvom upotpunila je u laboratorijima diljem Njemačke, Mađarske, Slovačke, Italije, Srbije, Slovenije i Austrije. Preko CCUSA programa “WorkExperience USA” boravila je i radila u SAD-u 15 mjeseci. Voditeljica je nekoliko znanstveno-stručnih projekata koji se najvećim dijelom bave ekstrakcijom bioaktivnih spojeva iz različitog biljnoga materijala. Voli se baviti istraživanjima i širenjem svijesti o ljepoti znanosti i struke. Voli život i veseli se svakom novom danu. Ispunjava ju druženje i upoznavanje s različitim ljudima, istraživanje i otkrivanje novih znanstvenih spoznaja.


Josipa Grgić (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek)

Rođena je 04.02.1995. u Osijeku. 2013. završila je Isusovačku klasičnu gimanziju s pravom javnosti u Osijeku. Nakon završenog preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku 2016. godine, na istom fakultetu upisuje diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Kliničkom bolničkom centru Osijek.


Matea Liška (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek)

Rođena je 22.09.1994. u Vinkovcima. Nakon završene Matematičke gimnazije u Vinkovcima 2013. godine, upisala je Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, preddiplomski studij Prehrambena tehnologija. Nakon završenog preddiplomskog studija 2017. godine, na istom fakultetu upisala je diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.


TamaraRadanović (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek)

Rođena je 26.2.1994. u Somboru. Nakon završene Opće gimnazije u Belom Manastiru 2012. godine, upisuje preddiplomski studij Prehrambena tehnologija. 2017. godine završila je preddiplomski studij i upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Stručnu praksu odradila je u Tvornici mliječnih proizvoda Belje u Belom Manastiru.


MirjanaRomić (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek)

Rođena je 10.02.1994. u Đakovu. 2013. završila je Opću gimnaziju u Osijeku. Završila je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku 2017. godine te na istom fakultetu upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo. Stručnu praksu odradila je u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Naslov radionice​

ČUDOTVORNI LABORATORIJ BILJNE KOZMETIKE – OTKRIJTE TAJNU LJEPOTE

Sažetak

Sigurno svi koristimo preparate poput krema, balzama, zubih pasti, dezodoransa.. Međutim, jeste li  se zapitali koji to sastojci daju kremama i balzamima sposobnost njege i zacijeljivanja kože, dezodoransima sposobnost neutralizacije neugodnih mirisa, a zubnim pastama sposobnost uništavanja bakterija u ustima? Odgovor je poznat još iz davne prošlosti u vrijeme drevnih civilizacija. Te civilizacije koristile su samo one sastojke koji su im bili pristupačni, a nalazili su se upravo u biljkama. Prošlost se ponavlja, a tako se mi sve više okrećemo prirodnoj biljnoj kozmetici. Upravo u takvoj kozmetici iz prošlosti, leži budućnost. Prirodni sastojci osigurati će našem licu vitalnost, našim zubima sjaj i svježinu, našoj koži njegu kakva joj je potrebna.

U našem čudotvornom laboratoriju biljne kozmetike saznati ćete o kojim je sastojcima zapravo riječ i shvatiti kako su nam svi na dohvat ruke. Zajedno ćemo napraviti kreme, balzame, šumeće kuglice za kupanje te dezodorans kreme koje se vrlo lako mogu napraviti i u vlastitom domu.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Laboratorij Zavoda za procesno inženjerstvo

17.04.2018

(od 09.00 do 17.00 h)

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min

Voditelj​


Martina Jakovljević (mag.nutr., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031 409 401)


Martina Jakovljević je rođena 7. prosinca 1992 godine. Nakon završenog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, smjer nutricionizam, 2016 godine počinje raditi kao stručni suradnik, a potom 2017. kao asistent na Katedri za kemiju i ekologiju. Tijekom studiranja, kao član Studentskog zbora sudjelovala je u organizaciji izvannastavnih aktivnosti, a ponajviše u radu na Festivalu znanosti gdje je pomagala u organizaciji i provođenju radionica za sve uzraste. Isto je nastavila i nakon zapošljavanja je tako ove godine sudjelovala u organizaciji i provođenju prve Noći znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku gdje je srednjoškolcima i svima ostalima predstavljen širok raspon aktivnosti kojima se zaposlenici Prehrambeno-tehnoškog fakulteta u Osijeku bave. Uživa u znanstveno-istraživačkom radu, no isto toliko i u širenju svijesti o važnosti i ljepoti struke i znanosti. Komunikativna je, društvena i prilagodljiva osoba koja uživa u svakom novom danu i prilici za otkrivanjem nečeg novog.

     

Mario Komar, mag. educ. chem., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/490-401)


Rođen je 21. 3. 1992. u Virovitici. Nakon završenog Odjela za kemiju, nastavnički smjer, radio je u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji u Virovitici i Gimnaziji u Daruvaru. Trenutno je asistent na Katedri za kemiju i ekologiju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i student poslijediplomskog studija Kemijsko inženjerstvo i primijenjena kemija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovao je na Festivalu znanosti 2017. godine i kao voditelj radionice na 1. Noći znanosti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Bavi se zelenom sintezom heterocikličkih spojeva s biološkom aktivnošću.

Suradnici​

Imena i prezimena suradnika i osnovni podaci o njima (zvanje, sastavnica, e-mail, telefon)

Životopisi  suradnika (do 100 riječi ili 10 redaka) + osobna web stranica

Naslov radionice​


Otkrijmo važnost voća i povrća i u kemiji!

Sažetak

Sigurno ste bezbroj puta čuli kako je unos voća i povrća neophodan za održavanje zdravlja, no jeste li čuli kako je upotreba voća i povrća važna i u kemiji? Pomoću voća i povrća moguće je pokazati ili objasniti brojne zakonitosti uz jednostavne i nadasve zanimljive pokuse. Primjenom određenog voća i povrća možemo odrediti jesu li kemikalije koje koristimo u svakodnevnom životu kisele, neutralne ili lužnate. Osim funkcije prirodnih indikatora, određene vrste voća zbog svog sastava mogu izazvati burne reakcije s nekim tvarima pa tako možemo proizvesti male prirodne i mirišljave bombe. Iz svakog pokusa važno je nešto i naučiti pa ćemo tako ovdje naučiti iz jednog pokusa sa različitim tekućina kako spriječiti vaše ukusne jabuke da promijene boju i postanu smeđe, a na primjeru povrća naučiti ćemo i kako to točno biljke upijaju vodu koja im je važna za život i rast.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku,

Laboratorij za kemiju i ekologiju

17.4.2018., 9:00 – 17:00

Ciljna publika


Predškolska djeca i učenici osnovnih škola

Radionica

Predviđeno trajanje: 20 min​

Voditelj​


mag. nutr. Dijana Podravac, asistent,

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224-365

Dijana Podravacrođena 9. rujna 1987. u Osijeku, Hrvatska gdje je završila srednju tehnološku školu “Ruđer Bošković” te započela studij na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku u listopadu 2008. Godine. Magistrirala je Znanost o hrani i nutricionizam u srpnju 2016., te se u prosincu iste godine zaposlila kao znanstveni novak/asistent na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u gdje trenutno radi na Katedri za biologiju i mikrobiologiju.

Suradnici​


dr. sc. Lidija Dujmović, docent,

Prehrambeno-tehnološki fakultet, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224-318


Lidija Dujmović rođena je 20.09.1959. Diplomirala je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku 1983., a na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu je 1998. magistrirala, a 2004. godine i doktorirala. Radi na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku od 1999., a trenutno kao docentica na kolegiju Opća mikrobiologija na Katedri za biologiju i mikrobiologiju te je I predsjednica Katedre.


Naslov radionice​

Zaviri u nevidljivi svijet

Sažetak

Naš svijet nastanjuju sićušna stvorenja koja su premalena da bismo ih mogli vidjeti iako su svugdje oko nas. Ovi životni oblici, mikroorganizmi, se ne mogu pojedinačno vidjeti golim okom. Kolonije bakterija ili miceliji plijesni su vidljivi oku jer se sastoje od nakupina stanica tih mikroorganizama, ali je njihov rast teško primijetiti jer nam se zbog veličine čini spor. Povećavajući sliku u mikroskopu ili ubrzavajući snimku rasta, možemo otkriti kako izgleda i kako se ponaša taj čudesan nevidljivi svijet.

Mjesto i vrijeme


Prehrambeno-tehnološki fakultet,

17.04.2018. (od 9.00 do 15.00h)

Ciljna publika

svi

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min​

Voditelj​


Ivana Flanjak (docent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224-394)


Doc. dr. sc. Ivana Flanjak rođena je 25. kolovoza 1979. godine u Đakovu. Diplomirala je 2004. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a doktorirala na istom fakultetu 2012. godine. Od 2013. je docent na Katedri za kakvoću hrane na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek. Znanstveno istraživanje i usavršavanje vezano joj je za područje kvalitete i sigurnosti hrane, primjenu instrumentalnih metoda u analitici hrane te senzorsku analizu hrane.

Sažetak


Na radionici „Otkriće boja u hrani„ ćete saznati što je boja, zašto je hrana obojena te koje to molekule daju hrani boju. Također ćemo naučiti kako sačuvati boju hrane tijekom pripreme te svijetli li hrana u mraku. Pobjednik obojanog kviza će otići kući sa svjetlećom nagradom!

Sažetak


Na radionici „Otkriće boja u hrani„ ćete saznati što je boja, zašto je hrana obojena te koje to molekule daju hrani boju. Također ćemo naučiti kako sačuvati boju hrane tijekom pripreme te svijetli li hrana u mraku. Pobjednik obojanog kviza će otići kući sa svjetlećom nagradom!

Suradnici​


Ivana Križić (studentica druge godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Rođena je 30. lipnja 1994. godine u Slavonskom Brodu. Od 2009. do 2013. godine je pohađala Medicinsku školu u Rijeci te stekla zvanje farmaceutskog tehničara. Zatim upisuje preddiplomski studij prehrambene tehnologije u Osijeku te ga završava 2016. godine.


Ana Soldić (studentica druge godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Rođena 9. ožujka 1992. u Đakovu, gdje je završila Opću gimnaziju A.G. Matoša. 2016. godine završava preddiplomski studij Prehrambene tehnologije.


Ilijana Vukadin (studentica druge godine diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Rođena 20. listopada 1992. u Livnu, ondje završava Gimnaziju Livno, te upisuje preddiplomski studij Prehrambene tehnologije i završava ga 2016. godine.

Sažetak


Na radionici „Otkriće boja u hrani„ ćete saznati što je boja, zašto je hrana obojena te koje to molekule daju hrani boju. Također ćemo naučiti kako sačuvati boju hrane tijekom pripreme te svijetli li hrana u mraku. Pobjednik obojanog kviza će otići kući sa svjetlećom nagradom!

Sažetak


Na radionici „Otkriće boja u hrani„ ćete saznati što je boja, zašto je hrana obojena te koje to molekule daju hrani boju. Također ćemo naučiti kako sačuvati boju hrane tijekom pripreme te svijetli li hrana u mraku. Pobjednik obojanog kviza će otići kući sa svjetlećom nagradom!

Naslov radionice​

Otkrivanje moći osjetila

Sažetak

Vjerujete li u potpunosti svojim osjetilima? Smatrate li da Vas ponekad varaju?

Različite boje hrane i pića utječu na našu percepciju okusa, pa se tako crvena i narančasta boja povezuju sa slatkim okusom, zelena i žuta s kiselim, a bijela boja sa slanim. S druge strane žuta i narančasta boja kod ljudi izazivaju asocijaciju na citrusne i voćne arome. Jednako važna su i osjetila okusa i njuha koja su se evolucijom razvila u svojevrsne detektore poželjne i nepoželjne hrane, pa kiseli okus često ukazuje na stupanj zrelosti ili fermentiranu hranu, slatki okus sugerira hranu bogatu energijom, gorki na potencijalno opasne tvari, umami na izvor bjelančevina, a slani okus na hranu bogatu elektrolitima. Mirisi nam također služe u određivanju stupnja zrelosti voća i povrća, ali i upozoravaju na pokvarenu hranu. Sva ova osjetila zajedno daju nam pretpostavku o tome kakvu hranu unosimo u organizam, stoga osobe često na temelju toga odlučuju o njenoj prihvatljivosti.

No, isključimo li samo jedno od ovih osjetila možemo li biti sigurni da je ono što vidimo ili osjetimo, bilo osjetilom okusa ili njuha, zaista onakvo kakvo se čini? Pridružite nam se u otkrivanju snage i sinergije ljudskih osjetila kroz testiranje misterioznih napitaka i čudnovate hrane.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,

Laboratorij za senzorske analize,

17.04.2018.

Ciljna publika

Osnovna i srednja škola

Radionica

Predviđeno trajanje: 45 min​

Voditelj​


Ivana Ivić (mag. ing., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224-355)


Ivana Ivić rođena je 21.10.1990. u Doboju (BiH). Završila je opću gimnaziju u Odžaku (BiH), nakon čega upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je 2014. godine, nakon čega je radila kratko u Zavodu za javno zdravstvo u Osijeku, na odjelu za mikrobiologiju hrane. U travnju 2016. godine zapošljava se kao asistent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, na Katedri za prehrambeno inženjerstvo, gdje upisuje i poslijediplomski doktorski studij Prehrambeno inženjerstvo.


Gordana Šelo(mag. ing., asistent, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224-354)


Gordana Šelo rođena je 17. lipnja 1988. godine u Vinkovcima. Nakon završene opće gimnazije A. G. Matoša u Đakovu, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je 2014. godine na Zavodu za procesno inženjerstvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Za vrijeme studija odradila je stručnu praksu na Institutu kemijske tehnologije u Pragu. Nakon završetka studija radila je kao stručni suradnik na projektu „ProBioTech“, zatim kao tehnolog u proizvodnji u firmi Pekar d.o.o. u Vinkovcima. 2016. godine zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na radno mjesto asistenta na Katedri za tehnološke operacije te upisuje poslijediplomski studij Prehrambeno inženjerstvo.


Maja Ižaković(mag. ing.,asistentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224-355)


Maja Ižakovićrođena je 21. kolovoza 1990. godine u Vinkovcima. Nakon završene Gimnazije M.A.Reljkovića u Vinkovcima, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je procesno inženjerstvo 2015. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Za vrijeme studija odradila je stručnu praksu na Institutu kemije u Pragu, a nakon završenog studija stručno osposobljavanje odradila je u tvornici biodizela kao inženjer u laboratoriju. Nakon stručnog osposobljavanja, 2016. godine zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na mjestu asistenta iz biologije. Iste godine upisuje Poslijediplomski interdisciplinarni sveučilišni studij Molekularne bioznanosti na Odjelu za biologiju u Osijeku.

Suradnici​


Jelena Panak Balentić (mag. ing.,asistent na projektu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224-337)


Jelena Panak Balentićrođena je 06. rujna 1990. godine u Našicama. Nakon završene prirodoslovno-matematičke gimnazije u Našicama, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je 2014. godine na Zavodu za prehrambeno inženjerstvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Nakon završetka studija zapošljava se kao stručni suradnik na projektu „Application of food industry by-products in development of functional and environmentally friendly extruded food products and additives“,  na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, u sklopu kojeg  radi eksperimentalni dio doktorske disertacije na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Prehrambeno inženjerstvo.


Ema Salopek (studentica, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)


Ema Salopek rođena je 11.01.1999. u Vinkovcima. Završila je  Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Vinkovcima. Studentica je prve godine preddiplomskog studija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.


Željka Raguž(studentica, Prehrambeno-tehnoloski fakultet Osijek,Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)


Željka Ragužrođena je 10.09.1998. u Vinkovcima. Završila je Opću gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Studentica je prve godine preddiplomskog studija na Prehrambeno-tehnoloskom fakultetu u Osijeku.


Kristina Kelemen(Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)


Kristina Kelemen rođena je 01.04.1998. godine u Vinkovcima. Završila je Opću gimnaziju u Vinkovcima te je studentica prve godine preddiplomskog studija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.


Martina Bobek(Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)


Martina Bobekrođena 19.1.1999. godine u Vinkovcima. Završila je opću gimanziju u Županji te je studentica prve godine preddiplomskog studija Prehrambenog-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Naslov radionice​

Otkrijte elemente periodnog sustava!

Sažetak

Na radionici će se kroz kratku prezentaciju, kviz, pano i zanimljivu interakciju sa učenicima naučiti koji su to osnovni elementi periodnog sustava elemenata te gdje se mogu pronaći u prirodi i u svakodnevnom okruženju. Takvo učenje biti će ostvareno kroz interakciju s učenicima u vidu igre u kojoj će učenici samostalno tražiti i otkrivati elemente periodnog sustava u laboratoriju (ovisno o tome što grade i gdje se mogu pronaći), nakon čega će ih slagati na pano periodnog sustava elemenata prema atomskom broju. Sadržaj radionice upotpunit će se sažimanjem naučenog kroz kratak interaktivni kviz.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,

Laboratorij za tehnologiju vina,

17.4.2018. (od 9 do 17h)

Ciljna publika

učenici osnovnih škola (viši razredi) i srednjih škola

Radionica

Predviđeno trajanje: 20 min​

Voditelj​


dr. sc. Tihomir Kovač, dr. sc. Ivana Tomac, doc. dr. sc. Ante Lončarić

Suradnici​


Studenti (4), Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,

e-mail:

Životopisi  suradnika (do 100 riječi ili 10 redaka) + osobna web stranica

Naslov radionice​

Otkriće boja u hrani

Sažetak


Na radionici „Otkriće boja u hrani„ ćete saznati što je boja, zašto je hrana obojena te koje to molekule daju hrani boju. Također ćemo naučiti kako sačuvati boju hrane tijekom pripreme te svijetli li hrana u mraku. Pobjednik obojanog kviza će otići kući sa svjetlećom nagradom!

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,

17.04.2018. (od 09.00 do 17.00 h)

Ciljna publika


Predškolska djeca, učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

Radionica

Predviđeno trajanje: 30 min​

Voditelj​


doc. dr. sc. Bojan Šarkanj, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031 224 341 ;


Rođen je 11. listopada 1984. godine u Čakovcu. Maturirao je 2003. godine u srednjoj školi Prelog kao prehrambeni tehničar, a zatim je upisao Prehrambeno – tehnološki fakultet u Osijeku gdje je 2007. godine diplomirao. Doktorirao je 2014 godine na temi: „Utjecaj inhibitora glutation S-transferaze na produkciju aflatoksina plijesni Aspergillus flavus“. U pekari „Supetar“ zaposlen je od lipnja do kolovoza 2003. godine. Na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Osijeku je od 2007. godine zaposlen kao znanstveni novak na projektu „Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksikogenoj zaštiti hrane“. U zvanju docenta sudjeluje u izvođenju kolegija Toksikologija hrane na preddiplomskom studiju, Prehrambena biokemija, Fiziologija probave, Opasnosti vezane uz hranu, Nutricionistički aspekti pripreme hrane i Toksikologija radne sredine na diplomskom studiju, te Nutricionistički aspekti pripreme hraneOpasnosti vezane uz hranu i Toksikologija hrane na specijalističkom studiju. U više navrata (2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017) se znanstveno se usavršavao u Austriji (analitika mikotoksina, BOKU, IFA Tulln).


Biljana Crevar, dipl. ing. Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,  031 224 329;

Biljana Crevar rođena je 9. travnja 1981. godine u Osijeku. Nakon završene srednje Tehnološke škole u Osijeku, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je 2008., nakon čega radi kao tehnolog u proizvodnji bezalkoholnih pića (Matica d.o.o.). Godine 2009. radi kao pomoćni djelatnik centralnog laboratorija (Kandit premijer d.o.o) nakon čega sve do 2014. radi kao trgovac (Spar Hrvatska d.o.o.). Godine 2014. zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, na radno mjesto tehničkog suradnika u nastavi, Katedra za biokemiju i toksikologiju.

Suradnici​


Studenti (17), Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,

e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Naslov radionice​

Otkrijte što sve sendvič vidi tijekom probave.

Sažetak


Na radionici „Otkrijte što sve sendvič vidi tijekom probave“ ćete saznati od čega se hrana sastoji, te kako prolazi kroz uvećani model probavnog sustava, od ulaska u ustima do izlaska neprobavljenog ostatka! Saznajte što se s hranom događa u pojedinim organima, koje izlučevine su prisutne i potrebne te gdje se pojedine komponente apsorbiraju.

Mjesto i vrijeme

Hodnik Prehrambeno-tehnološkog fakulteta,

17.04.2018. (od 9 do 17h)

Ciljna publika


predškolska djeca, učenici osnovnih škola

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač


Blanka Bilić Rajs, mag. ing.

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

031/224-364

Blanka Bilić Rajs rođena je 16. ožujka 1988. godine u Vinkovcima. Osnovnu i srednju školu opću gimnaziju Matije Antuna Reljkovića završila je u Vinkovcima te je preddiplomski studij Prehrambena tehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek upisala 2007. godine. Zvanje sveučilišne prvostupnice (baccalaurea) inženjerke prehrambene tehnologije stekla je 2010. godine te je iste godine upisala diplomski studij Prehrambeno inženjerstvo na istom fakultetu. Zvanje magistre prehrambenog inženjerstva (mag. ing. techn. aliment.) stječe 2011. godine.

Zapošljava se na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek 2012. godine u svojstvu asistenta na Katedri za kakvoću hrane te iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij Prehrambeno inženjerstvo.

http://www.ptfos.unios.hr/images/stories/djelatnici/B__Bili_Europass_CV-Hr.pdf

Naslov predavanja

Tajna sastava jedne od najsavrsenijih hrana iz prirode

Sažetak

Med je najstarija hrana i lijek o kojem postoje mnogi zapisi, a vjerovalo se da zbog sojih pozitivnih učinaka ima magične moći. On je sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod kojeg medonosne pčele proizvode od nektara cvjetova medonosnih biljaka ili od medne rose, skupljaju ga, dodaju mu vlastite specifične tvari i odlažu u stanice saća da sazrije. Koje su to komponente koje med čine jednom od najsavršenijih hrana prirode, koje vrste meda postoje, ima li med i ljekovita svojstva te može li se otkriti patvoren med saznat ćemo ovim predavanjem.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki Fakultet Osijek (Vijećnica fakulteta)

18.04.2018, 9.00h-9.30h

Ciljna publika

Učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min (30 min predavanje + 15 min pitanja i diskusija)

Predavač​


doc. dr. sc. Tihana Marček (Prehrambeno-tehnološki fakultet OsijekOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.;+385 31 224 389)

Doc. dr. sc. Tihana Marček rođena je 1978. godine u Osijeku. Diplomirala 1997. Godine na Pedagoškom fakultetu Osijek, smjer Biologija-kemija. Doktorsku disertaciju iz polja biologija obranila je 2013. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2016. docentica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek na Katedri za biologiju i mikrobiologiju. U periodu od lipnja do srpnja 2015. te od kolovoza do rujna 2017., usavršavala se na Agronomskom institutu u Mađarskoj.  Znanstveno područje djelovanja su joj abiotički i biotički stres u biljaka. Sudjeluje u izvođenju nastave na prediplomskom i diplomskom studiju. Trenutno je voditeljica jednog istraživačkog projekta financiranog od strane osječko-baranjske županije te suradnica na znanstvenom projektu Hrvatske Zaklade za znanost.  


Naslov predavanja​

Kako otkriti biljku pod stresom.

Sažetak

„To je sve zbog stresa“. Česta je izjava koja je gotovo postala pravilo u svakodnevnoj komunikaciji. Kada govorimo o stresu, obično ga povezujemo s nečim lošim, negativnim no u stvarnosti on nam pomaže da se prilagođavamo s zahtjevima okoline u cilju preživljavanja. Poznato je da su reakcije živih organizama na stres usmjerene njegovom uklanjanju ili ublažavanju štetnih posljedica. Dok neki organizmi u stresnoj situaciji jednostavno pribjegnu strategiji „bijega“ drugi su zbog sjedilačkog načina života primjerice biljke, prisiljeni razviti sofisticirane mehanizme obrane. Ti obrambeni mehanizmi uključuju složenu regulatornu mrežu koja prima informacije izvan stanice a čine ju signalne molekule koje induciraju i kontroliraju obrambeni odgovor. Što se događa s biljkama kada im je hladno, vruće, kada su „žedne“ ili kada su „u vodi do grla“ te kako odgovaraju na napade patogena ili čak drugih biljnih vrsta, intrigante su teme koje okupiraju brojne znanstvenike. Kroz ovo predavanje, saznat ćete kojim se oruđem biljke služe da bi preživjele turbulentne i pomalo kaotične okolišne uvjete.

Mjesto i vrijeme

Prehrambeno-tehnološki Fakultet Osijek (Vijećnica fakulteta)

18.04.2018, 9.30h-10.00h

Ciljna publika


Učenici srednjih škola, studenti

Predavanje

Predviđeno trajanje: 20 min (15 min predavanje + 5 min pitanja i diskusija)

Predavač​


Korana Cindrić(Pehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Studentica sam diplomskog studija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, smjer Prehrambeno inženjerstvo. Završila sam Prirodoslovnu gimnaziju Ruđera Boškovića. U slobodno vrijeme volim istraživati, učiti nove stvari i usavršavati  znanje iz struke i izvan nje. Pokušavam naučiti i neke nove vještine, a područja koja me interesiraju su: nutricionizam, psihologija i marketing.


dr. sc. Marija Nujić (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031 224 377)

Dr. sc. Marija Nujić poslijedoktorandica je Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Područje interesa su joj zaštita i pročišćavanje voda i otpadnih voda. Koautorica je više znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima iz područja zaštite i poročišćavanja voda.

Naslov predavanja​

Otkrivamo kakvu vodu pijete

Sažetak

Na ovom predavanju otkrit ćemo nešto više o vodi koju svakodnevno pijemo i koristimo u različite svrhe. Cilj je upoznati slušatelje s vrstama vode i razlikama između pojedinih voda. Pojasnit će se što je tvrdoća vode, a kroz zanimljive primjere, slušateljima će se otkrit će se ima li voda okus i kakav je on kod različitih vrsta voda. Osim toga, slušatelje će se osvijestiti o važnosti konzumacije vode i utjecaju na ljudsko tijelo.

Mjesto i vrijeme


Prehrambeno-tehnološki Fakultet Osijek (Vijećnica fakulteta)

18.04.2018, 10.00h-10.30h

Ciljna publika

Ciljana publiku ( učenici srednjih škola, studenti, građanstvo)

Predavanje

Predviđeno trajanje: 45 min

Predavač​


prof. dr. sc. Jovica HARDI, red. prof. u trajnom zvanju

PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.;  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  098-163-96-63


Životopis  predavača:

Rođen 08. 09. 1956. godine u Brčkom. Završio Kemijsku tehničku školu u Osijeku 1974. Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku diplomirao 1980. godine. Na PTF od 1981. asistent na predmetu Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda. Doktorirao 1992. na PBF Zagreb. Za docenta je izabran 1996., a za izvanrednog profesora 2000., u zvanje redovitog profesora izabran je 2008., a u trajno zvanje 2013. godine. Sudjelovao na 7 znanstvenih projekata, voditelj jednog domaćeg i 2 međunarodna projekta. Sudjelovao u vođenju 25 diplomskih radova, mentor 105 diplomskih radova, te 15 završnih radova. Mentor 2 obranjena magisterija i 3 obranjena doktorata. Objavio je preko 100 znanstvenih publikacija, od kojih 50 u znanstvenim bazama, indeksirani radovi citirani preko 150 puta, a ukupna citiranost radova vidljiva u međunarodnim bazama je preko 200. Sudjelovao je na kongresima s 55 radova, autor 7 stručnih radova, 2 patenta, 6 novih proizvoda mljekarske industrije, sudjelovao je i/ili izradio 10 međunarodnih i 5 domaćih projekata tvornica prehrambene industrije. U 2015. godini osvojio 6 zlatnih medalja za inovacije iz područja biotehničkih znanosti, (3 na svjetskoj izložbi znanstvenih inovacija, grand prix pehar i diplomu Instituta za genetiku, fiziologiju i zaštitu bilja Ministarstva znanosti Republike Moldavije), inovativni dodatak prehrani na INOVA 2017 zlatna medalja.

Naslov predavanja​


OTKRIĆA SU UVIJEK USMJERAVALA RAZVOJ ČOVJEČANSTVA ALI ČOVJEK SVAKODNEVNO OTKRIVA NEŠTO NOVO

Sažetak


Bezbrojna otkrića čovjeku su pomogla da ovlada vještinama koja su olakšavala život i ubrzavala razvoj na svim razinama ljudske djelatnosti. Predavanje daje kratki osvrt na najznačajnija velika otkrića, znanstvena otkrića, ali ukazuje i na kategorije otkrića na različitim razinama svijesti i različitoj životnoj dobi čovjeka, te neočekivana ugodna i neugodna otkrića koja ponekad uljepšavaju svakodnevnicu.

Mjesto i vrijeme


Prehrambeno-tehnološki Fakultet Osijek (Vijećnica fakulteta)

18.04.2018, 10.30h-11.00h

Ciljna publika

učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

Poster

Autor​


Petra Matić dipl.ing., asistent, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 031/224-346


Petra Matić rođena je 22. svibnja 1985. godine u Čakovcu. Nakon završene Srednje škole Prelog, upisuje Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Diplomirala je prehrambenu tehnologiju i procesno inženjerstvo 2010. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. 2014. godine upisuje poslijediplomski doktorski studij Kemijsko inženjerstvo i primijenjena kemija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Naslov​


Otkrića adsorpcijskih izotermi u procesu adsorpcije

Opis

Na posteru će biti prikazane adsorpcijske izoterme koje su otkrivene kako bi se mogao opisati proces adsorpcije. Adsorpcija se koristi u mnoge svrhe u svakodnevnom životu, a neke od njih će biti prikazane na posteru

Mjesto i vrijeme


Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,

17.04.2018.

Ciljna publika

Učenici srednjih škola

Poster

Autor​


doc. dr. sc. Ante Lončarić, dr. sc. Ivana Tomac, dr. sc. Tihomir Kovač
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

doc. dr. sc. Ante Lončarić

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ante Lončarić docent je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Radi kao suradnik na katedri za Tehnologiju voća i povrća. Znanstveni interes mu je vezan uz proučavanje stabilnosti visoko vrijednih molekula hrane od kojih neke daju i boju voću i povrću.


dr. sc. Ivana Tomac

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ivana Tomac poslijedoktorand na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku na Katedri za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode. Znanstveni interes joj je povezan uz primjenu različitih tehnika (elektrokemijske, spektroskopske) za analizu hrane.


dr. sc. Tihomir Kovač

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  Tihomir Kovač je poslijedoktorand zaposlen na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Kao suradnik sudjeluje u izvođenju kolegija Biokemija te Interakcija hrane i gena. Znanstveni interes mu je vezan uz proučavanje biološki aktivnog djelovanja nanočestica, plijesan Aspergillus flavus, sekundarni metabolizam plijesni i oksidativni stres.

Naslov​


Otkriće boja u voću i povrću

Opis

Poster „Otkriće boja u voću i povrću“daje pregled molekula koje daju boju voću i povrću, njihova svojstva i stabilnost. Također, poster će otkriti koje su to skrivene boje u voću i povrću te kako ih možemo razotkriti.

Mjesto i vrijeme


Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek,

17.04.2018.

Ciljna publika

Učenici srednjih škola, studenti, građanstvo

prof. dr. sc. Stela Jokić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+385 31 224-333