Rezultati 27. Ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj

Svečano proglašenje rezultata 27. Ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj održano je 26. studenog 2022. s početkom u 11 sati, na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek.

Bagremov med Pčelarstva Škrlec šampion je bagremovog meda i ukupni pobjednik 27. Ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj.


Medljikovac Mirka Almašija šampion je u kategoriji medljikovca, a šampion lipovog meda je med Jelene Fišer.


Na ocjenjivanje je pristiglo 91 uzorak meda iz svih dijelova Republike Hrvatske. Nakon nekoliko loših pčelarskih godina, ova se pokazala znatno boljom i povoljnijom za pčelare. O izvrsnoj kvaliteti prijavljenih uzoraka govori i podatak da je Zlatnu žlicu za kvalitetu dobilo 57 uzoraka, srebrno odličje dobilo je 27 uzoraka, a brončano 7 uzoraka meda.


27. Ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj jedino je nacionalno ocjenjivanje na koje se prijavljuju pčelari iz cijele Hrvatske, a cilj mu je profiliranje i promocija proizvođača kvalitetnog hrvatskog meda. Uz Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek suorganizatori ove manifestacije su: Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek, Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek i Tehnološko-inovacijski centar Virovitica, a Hrvatski pčelarski savez i Osječko-baranjska županija pokrovitelji su Ocjenjivanja.