Znanstvena istraživanja i nastavni sadržaji unutar Katedre usmjereni su na procjenu kakvoće prehrane ciljnih skupina i razvoj odgovarajućih instrumenata za procjenu istih (npr. upitnika o učestalosti namirnica).
Na kolegijima u okviru Katedre studenti stječu znanja o važnosti izbalansirane prehrane u zadovoljavanju potreba organizma, ali i u unaprijeđenju zdravlja, te smanjenju rizika obolijevanja od bolesti povezanih s prehranom. Opća znanja o izvorima hranjivih tvari i biološki važnih komponenata, u kombinaciji sa znanjima o anatomiji probavnog sustava i probavi hrane, te utjecaju funkcionalnih sastojaka prisutnih u hrani na organizam, pružaju mogućnost primjene u planiranju obroka za sve populacijske skupine.
Studenti će biti osposobljeni za:
- procjenu stanja uhranjenosti pojedinaca i skupina
 - provedbu različitih metoda za procjenu prehrane
 - planiranje prehrane zdravih osoba svih dobnih skupina u skladu s važećim preporukama
 - procjenu povezanosti prehrane i zdravlja
 - planiranje prehrane bolesnih osoba
 
Područja istraživanja Katedre su usmjerena na:
- suradnju s drugim ustanovama/institucijama na izradi multifunkcionalne korisničke on-line baze sastava hrane i pića;
 - istraživanja o prehrambenim i životnim navikama različitih dobnih (npr. djeca, adolescenti) i populacijskih (npr. studenti, sportaši) skupina na području Republike Hrvatske i njihova usporedba po regijama i s drugim zemljama;
 - ispitivanje funkcionalnih karakteristika različitih prehrambenih proizvoda i učinkovitosti dodataka prehrani, posebice na bazi ljekovitog bilja kroz ispitivanja na ljudima;
 - utvrđivanje poveznice prehrambenih i životnih navika te drugih karakteristika (poput dobi, spola) s rizikom obolijevanja od različitih bolesti a s ciljem prevencije istih, kao i na progresiju postojećih zdravstvenih stanja (posebice kroničnih bolesti) i utjecaj na kvalitetu života oboljelih i društvo u cjelini;
 - primjena meta-analize i sistematskih pregleda literature radi jačanja dokaza u pogledu davanja preporuka vezanih uz prehranu s ciljem prevencije i/ili liječenja različitih bolesti (eng. evidence-based practice in nutrition).
 
Predsjednica katedre:
preddiplomski studij
Znanost o prehrani
Funkcionalna hrana i dodaci prehrani
diplomski studij
- Antioksidansi u hrani
 - Cjeloživotna prehrana
 - Dijetoterapija
 - Funkcionalna hrana i dodaci prehrani
 - Procjena prehrane i epidemiologije
 - Prehrana i sport
 
specijalistički studij
- Specifičnosti prehrane u različitim fazama života
 - Klinička prehrana
 - Odabrane teme o funkcionalnoj hrani i dodacima prehrani
 - Redukcijske i alternativne dijete
 - Prehrana sportaša
 - Odabrana poglavlja iz prehrambene epidemiologije
 - Osnove psihologije i savjetovanja
 - Životne navike i zdravlje
 - Potrošači i etika u prehrani
 - Nutricionizam
 
doktorski studij
- Prehrambene potrebe tijekom životnog vijeka
 - Klinička prehrana
 - Funkcionalna hrana
 - Dodaci prehrani
 - Fitonutricionizam
 - Prehrana s aspekta javnog zdravstva
 - Prehrambena epidemiologija
 - Procjena prehrane i prehrambenog statusa
 - Alternativni oblici prehrane
 - Redukcijske dijete i prevencija debljine
 - Sport i prehrana