Noć znanosti - 2018

Voditelj aktivnosti:

Izv.prof.dr.sc. Natalija Velić

Ostali sudionici:

Studenti: Karla Špehar i Bruno Husjak

Opis radionice:

Sudionici radionice upoznat će se s osnovnim pivarskim sirovinama (voda, slad, hmelj i kvasac) te s najjednostavnijom opremom potrebnom za kućnu proizvodnju piva. Saznat će kako vješti majstori pivari kombiniranjem samo četiri osnovne sirovine proizvode velik broj različitih pivskih stilova.  Nakon toga, kušat će piva koja pripadaju različitim pivskim stilovima.

Voditelj aktivnosti:

Lidija Šoher, mag. nutr.

Ostali sudionici:

Marija Meštrić
Edita Ružman
Marko Šimić
Tea Mačković

Opis radionice:

Jeste li imali prilike isprobati „escape room“? Okušajte se u Nutri Roomu, riješite nutricionističke zagonetke kako bi izašli, pritom se zabavili i ponešto naučili o prehrani.
(Grupa –max 10 sudionika)​

Voditelj aktivnosti:

dr. sc. Marija Stjepanović, poslijedoktorand

Ostali sudionici:

zv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić
Korana Cindrić, studentica 2. godine diplomskog studija Prehrambeno inženjerstvo
Evica Marić, studentica 3. godine preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija
Domagoj Silov, student 3. godine preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija

Opis radionice:

Analiza vode je određivanje organoleptičkih, fizikalno-kemijskih, mikrobioloških i drugih svojstava vode, radi utvrđivanja njezine zdravstvene ispravnosti. Senzorska svojstva obuhvaćaju sljedeće parametre: boja, mutnoća, miris i okus. Fizikalno-kemijska svojstva obuhvaćaju određivanje sljedećih parametara: temperatura, koncentracija vodikovih iona (pH vrijednost), vodljivost, utrošak kalijevog permanganata, suhi ostatak, ukupna tvrdoća, suspendirane tvari, otopljeni kisik, slobodni ugljikov dioksid, sumporovodik i slobodni rezidualni klor. Određivanje kemijskih parametara podrazumijeva određivanje koncentracija pojedinih kemijskih tvari u vodi. Mikrobiološka svojstva obuhvaćaju određivanje broja patogenih i drugih vrsta mikroorganizama.
Cilj ove radionice je upoznati se s osnovnim analizama i tehnikama bitnih za određivanje nekih fizikalno-kemijskih parametara u vodi kao što su ukupna, magnezijeva i kalcijeva tvrdoća vode, djelomični i ukupni alkalitet, pH vrijednost i vodljivost.
Ciljna publika: učenici srednjih škola, 10 učenika po radionici

Voditelj aktivnosti:

Martina Jakovljević, mag. nutr.
Mario Komar, mag. educ. chem.
Melita Lončarić, mag. ing. proc.

Opis radionice:

Jesi li ikada poželio biti forenzičar? Jesi li prepoznao ubojicu u seriji prije detektiva? Želiš li naučiti kako pronaći krivca? Ako su tvoji odgovori pozitivni, onda nam pomozi riješiti misteriozno ubojstvo kemičara u njegovom laboratoriju primjenom kemijskih analiza. Nauči kako ćeš pronaći tragove, analizirati krv i povezati krivca s mjestom zločina na našoj radionici.

Voditelj aktivnosti:

izv. prof. dr. sc. Ivana Flanjak

Ostali sudionici:

Blanka Bilić Rajs, mag. ing.
Studentice: Ana Soldić, Ilijana Vukadin

Opis radionice:

Prepoznajete li okuse? Mislite da dobro raspoznajete mirise i imate „dobro oko“?
Okušajte se u testovima identifikacije mirisa i osnovnih vrsta okusa, testu nizanja boja prema intenzitetu te nizanju gela prema tvrdoći i testirajte svoja osjetila.

Voditelj aktivnosti:

Ivana Ivić, Maja Ižaković, Marta Ostojčić, Dijana Podravac, Gordana Šelo

Ostali sudionici:

Studenti: Željka Raguž, Kristina Kelemen, Martina Bobek, Ema Salopek, Tomislava Klobučar i Valentin Vidakušić

Opis radionice:

Učenici će kroz kviz znanja i natjecanja učiti o nekim zanimljivostima iz prirodnih znanosti. Održat će se i mini utrka i par pokaznih vježbi kroz koje će učenici moći vidjeti primjenu svakidašnjih stvari na novi način.

Voditelj aktivnosti:

Ante Lončarić

Ostali sudionici:

zainteresirani studenti

Opis radionice:

Na radionici Voće „Superhrana“ bi se pokazalo koje voće od nekih dostupnih na tržištu ima najveći udio polifenola (TPC) i antioksidacijsku aktivnost (AOA). Također bi se pokazalo koji dijelovi pojedinog voća imaju veću odnosno manji udio TPC i AOA. Radionica bi obuhvatila i kraće predavanje (5min) o važnosti polifenola i antioksidanasa za ljudsko zdravlje.
Predviđeno trajanje radionice: 15min

Voditelj aktivnosti:

Marija Banožić, mag. ing.
Ana-Marija Cikoš, mag. ing.

Ostali sudionici:

Matea Liška, studentica
Ana Dubovski, studentica
Nera Kolak, studentica

Opis radionice:

Radionica će Vam otkriti koji su to tajni sastojci koji se koriste u izradi spreja za volumen i nježnu teksturu kose, zbog čega se upotrebljava aromaterapija i kako možete riješiti glavobolju u samo jednom koraku, kako na jednostavan način pripremiti svoj vlastiti piling i vratiti sjaj beživotnoj koži te uživati u kupki sa šumećim kuglicama koje možete izraditi i u vlastitom domu. Prirodnim biljnim sastojcima omogućite svojem tijelu njegu kakva mu je potrebna.